top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Kedysi a dnes - Masarykovo námestie v Starej Ľubovni

Desiateho júla v roku 1953 poslal neznámy Aleš prostredníctvom pohľadnice srdečný pozdrav zo Starej Ľubovne do istej vesničky (dedinky) pri Brne.

Na dobovej pohľadnici je zachytené Námestie sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, vtedy pomenované ako Masarykovo námestie, a to po významnom štátnikovi a bývalom prezidentovi T. G. Masarykovi.


Ešte doplníme, že pohľadnicu vydalo vydavateľstvo Tatran a je na nej nalepená 30-halierová známka s vyobrazením v poradí šiesteho prezidenta Česko-Slovenska a v poradí druhého komunistického prezidenta Česko-Slovenska. Je to Antonín Zápotocký, ktorý zastával túto funkciu v období od 21. marca 1953 do 13. novembra 1957, teda až do svojej smrti v Prahe vo veku 72 rokov.

Možno si niekto kladie otázku, prečo je pôvodný pohľad zobrazený dvakrát. Zahráme si teda známu hru Hľadaj rozdiely na obrázkoch. A ponúkame promptne vylúštenie hry. Na prvom zábere je totiž cenzúrou prekrytý nadpis nad vstupom do tzv. dufartu, teda meštianskeho domu (MD) č. 5 a tiež prekrytá reklama medzi meštianskymi domami č. 7 a 8 na kedysi významnom obchode s obuvou Baťa. Na druhom, ojedinelom a vzácnom zábere, je riadne vidieť nadpisy obidvoch častí. V bývalom režime to bola bežná vec, ktorá sa niekde používa dodnes. 

Pri porovnaní pôvodných záberov so súčasným si môžeme všimnúť už zaniknutý pás s vysadenými stromami, ale aj nevhodne spevnenú plochu námestia. Pribudli nám napríklad lampy verejného osvetlenia, asfaltový povrch komunikácie a zmenil sa spôsob využívania jednotlivých domov. Dnes je napríklad meštiansky dom číslo sedem v súkromnom vlastníctve a sídli v ňom spoločnosť poskytujúca telekomunikačné služby. 

Ale ďalej už radšej necháme priestor všetkým priaznivcom nostalgie, nech si vizuálne sami porovnajú zábery s priepastným, približne 71-ročným odstupom a zaspomínajú na dávne časy bývalého režimu.


Jozef Majerniček, foto: autor, dobové pohľadnice v zbierke J.M.

Comments


bottom of page